Alarmsysteem kopen
• Veilig en onbezorgd wonen
• Verschillende soorten alarminstallaties
• Nederlandse specialisten vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Stil alarm

In plaats van een luide sirene in of rondom je woning kan je ook kiezen voor een stil alarm. Zoals de naam al doet vermoeden, dit type alarm maakt geen geluid. Inbrekers zullen dan ook geen sirene horen loeien op het moment dat bij de woning proberen binnen te komen. Er gaat echter wel direct een melding naar de bewoner en/of de meldkamer waarna hulpdiensten meteen ingeschakeld kunnen worden. Op die manier is de kans een stuk groter dan de inbrekers ingerekend kunnen worden. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over het stille alarm. Of bekijk direct meer informatie over alarmlichten

  • Een stil alarm geeft een melding door aan de bewoners en/of meldkamer zodra iemand probeert een woning of object binnen te komen
  • De inbreker heeft niet door dat hij “betrapt” is en zal waarschijnlijk gewoon doorgaan met de inbraak
  • Intussen kan jij als bewoner of de meldkamer alvast de hulpdiensten inschakelen
  • De kans dat inbrekers ingerekend worden is dus een stuk groter

Wanneer is een stil alarm verstandig?

Of een stil alarm een goed idee is voor jouw woning of bedrijfspand ligt aan verschillende zaken. Over het algemeen raden wij alarmsystemen met sirene aan in dichtbevolkte gebieden. Het grote voordeel van een sirene is namelijk dat buren en omstanders het alarm horen en een kijkje gaan nemen. Dit vergroot de kans dat de inbreker de woning verlaat zonder buit. Bij een stil alarm gaat er geen sirene af. Dit is vooral handig in een afgelegen gebied. De inbreker waant zich veilig, maar ondertussen worden hulpdiensten ingeschakeld en kan de inbreker op heterdaad worden betrapt en worden ingerekend.

Hoe werkt een alarm zonder geluid?

Een alarm zonder geluid werkt eigenlijk heel eenvoudig. Op verschillende plekken in de woning zitten bewegingsmelders en deur/raammelders. Zodra het alarm beweging detecteert dan gaat er geen sirene af. Maar er gebeurt wel iets anders: het alarm stuurt een melding door naar de meldkamer of naar de bewoners. Vervolgens kunnen er verschillende acties worden ondernomen. De meldkamer kan bijvoorbeeld camerabeelden bekijken, de bewoners inlichten of direct de hulpdiensten inschakelen. De kans is dan groot dat de politie op tijd arriveert en de inbreker(s) op heterdaad kan betrappen. Bekijk ook bedrijven in Zoetermeer, Zwolle en Maastricht die kunnen helpen met advies op maat. 

De voordelen en nadelen van een stil alarm

Een stil alarm is voor veel woningen en objecten een belangrijk wapen tegen inbraak, maar is niet voor iedereen de geschikte oplossing. Hieronder bespreken we in het kort de voordelen en de nadelen van het stille alarm. Op die manier kan jij een betere inschatting maken of dit type alarm past bij jouw wensen en budget.

Voordelen

  • Inbrekers worden niet gewaarschuwd
  • De kans is groot  dat inbrekers op heterdaad kunnen worden betrapt en ingerekend kunnen worden

Nadelen

  • Er is geen schrikreactie bij de inbreker zoals bij een luid alarm. De kans dat de dief vlucht is dus kleiner
  • Een stil alarm werkt eigenlijk alleen i.c.m. een meldkamer wat duurder is dan een luid alarm zonder meldkamer
Wat is een stil alarm?

Een stil alarm is een alarm die op het moment dat er wordt ingebroken een stille melding stuurt naar de meldkamer. De meldkamer kan inwoners inlichten en de hulpdiensten inschakelen zonder dat de inbreker dit in de gaten heeft.

Wat is het voordeel van een stil alarm?

Het belangrijkste voordeel is dat de kans dat de inbreker wordt ingerekend een stuk groter is. Doordat er geen alarm hoorbaar is zal de dief niet schrikken en op de vlucht slaan. Daardoor kunnen hulpdiensten de dief makkelijker op heterdaad betrappen en inrekenen.

Is een stil alarm geschikt voor mijn woning?

Een stil alarm is met name geschikt voor woningen en bedrijfspanden die wat meer afgelegen zijn. Een luid alarm heeft hier vaak minder effect omdat buren en omstanders het alarm niet horen. In dichtbevolkte gebieden is een luid alarm vaak effectiever. Dieven gaan eerder op de vlucht.

Moet ik een abonnement op een meldkamer hebben?

Een stil alarm werkt eigenlijk alleen effectief in combinatie met een meldkamer-abonnement. De meldkamer kan namelijk direct handelen en hulpdiensten inschakelen.