Rookmelder
Een rookmelder of rookdetector is een alarmsysteem dat een scherp geluidssignaal geeft bij detectie van rook. Zo kunnen rookmelders een brand voorkomen in uw woning. Voor brandpreventie en brandbeveiliging is een rookmelder een noodzakelijk instrument. Rookmelders kunnen zowel zelfstandig functioneren als in verbinding met een brandmeldinstallatie. Bij verbinding met een brandmeldinstallatie worden de brandweerdiensten automatisch verwittigd bij detectie van rook. Rookmelders zijn een belangrijk instrument bij woning beveiliging om uw gezin, woning en goederen te beschermen. Het is nuttig om op elke verdieping minstens één rookmelder te plaatsen. Vooral in de hal en de gang is het aan te raden om rookmelders te installeren. Vergeet niet om af en toe de rookmelders te testen om zeker te zijn dat de apparaten nog functioneren. Ook is het belangrijk om uw rookmelders om de tien jaar te vervangen. Tegenwoordig is het mogelijk om rookmelders te verbinden met een alarmsysteem. Dit maakt het makkelijker om een optimale woning beveiliging te voorzien. Een goede brandblusser daarbij wordt zeker aanbevolen.
Hoe werkt een rookmelder?
Om te beginnen hebben de toestellen een verschillende werking. Een optische rookmelder is voorzien van een kleine “rookkamer” met daarin een zender en een ontvanger. De zender is een lichtbron. Wanneer er rookdeeltjes in de rookkamer komen, botsen sommige lichtstralen er op en die weerkaatste stralen worden waargenomen door de ontvanger. Daardoor wordt het alarm geactiveerd. Een ionische rookdetector heeft dan weer een radioactieve bron die alfadeeltjes uitstraalt. Die deeltjes gaan door een ionisatieruimte waarover 2 elektroden zijn aangebracht. Zolang er geen rook is, loopt er netjes een stroom door de elektroden. Bij rook worden de alfadeeltjes geblokkeerd waardoor de stroomkring onderbroken wordt en het alarm in werking treedt.
Wat moet ik doen als de rookmelder afgaat?
- Blijf kalm en sla niet in paniek. Reageer meteen.
- Waarschuw huisgenoten bij rook, vlammen of brandgeur.
- Bel het noodnummer 112 van de brandweer.
- Vermeld het adres, zeg wat er brandt en meld of er slachtoffers zijn.
- Verlaat meteen de woning.
- Houd uw hoofd onder de rooklaag of kruip over de grond in ganzenpas.
- Open nooit een deur die warm is.
- Blijf op minstens twintig meter van de woning.
- Informeer de hulpdiensten als ze aankomen.
- Kan u niet meer vluchten uit een brandend huis? Sluit de deur van de kamer, dek de kieren af en trek de aandacht van de hulpdiensten.
Kies de juiste rookdetector
In sommige doe-het-zelfzaken hangen minstens tien verschillende rookmelders. Welke moet u kiezen? Brandweer en veiligheidsexperts raden steeds een optische rookmelder aan met een testknop en een alarmsignaal van minstens 85dB. Een toestel met een batterij met een levensduur van tien jaar heeft de voorkeur. Als de batterij niet meer werkt, geeft de rookmelder een signaal. Kies best een rookmelder met minstens vijf jaar garantie en met een CE keurmerk of een BOSEC certificaat. Een degelijk toestel is ook iets duurder, maar u bent er langer goed mee! Zie ook experts in Meppel en Kampen die hiermee kunnen helpen.
Check de werking en batterij
De meeste rookmelders hebben een testknop. Wanneer je deze indrukt geeft de rookmelder een signaal waaruit blijkt dat hij nog functioneert. Deze procedure kan verschillen van toestel tot toestel. Lees de handleiding om de juiste procedure te volgen. Controleer de goede werking minstens éénmaal per maand. De meeste rookmelders hebben ook een waarschuwingslampje dat aangeeft of de batterij bijna leeg is. Heel wat van de slimme brandmelders, bijvoorbeeld van het merk NEST, controleren zichzelf op goede werking.
Stofvrij houden
Het optische oog van de rookmelder reageert op rookdeeltjes. Wanneer er echter veel stofdeeltjes voor het oog komen, kan hij deze per vergissing als rookdeeltjes aanzien en beginnen piepen. Daarom is het belangrijk dat je de rookmelder regelmatig, bijvoorbeeld éénmaal per maand, eens stofzuigt.
Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal, of gang.
Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten: de overloop, de hal en de gang van elke verdieping. Voor optimale veiligheid zorgt u dat elke slaapkamer en/of kinderkamer is voorzien van een rookmelder.
Het is aangetoond dat rookmelders je overlevingskansen sterk verhogen bij een woningbrand. Het is meestal de rook die verstikkend is en je desoriënteert in je eigen woning. Als je eigenaar bent van je woning, dan is het logisch dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van je brandmelder. Voor huurwoningen ligt het anders. De huisbaas is verantwoordelijk voor de installatie van de rookmelders. De huurder/bewoner staat in voor het onderhoud.
Koop meerdere koolmonoxide melders voor je huis! Plaats een CO-melder in buurt van elke CV ketel, kachel of hittebron. Plaats daarnaast tenminste één koolmonoxidemelder is elke slaapkamer. En installeer een melder op elke verdieping van uw huis en vergeet de kelder niet.